Α-γό-ρι-μου. Αγόρι μας. #HelmutNewton

Θέλεις να κοιμηθείς μέχρι και στα σανίδια του μουσείου τού-για χάρη τού. Και να φας την προίκα σου στις εκδόσεις που τον περιέχουν. Helmut Newton, 1920-2004        *Βερολίνο, Helmut Newton Fundation, Jebensstrasse 2

Αιχμηρός, αιρετικός, ιδιοφυής, ξεδιάντροπα προκλητικός,των άκρων στην τέχνη του. Ένα από τα επιδραστικότερα πλάσματα των περιοδικών και της φωτογραφίας, θα "σηκώνει" αιώνια το μεσσαίο δάχτυλο αφενός σε όσους πιστεύουν πως οι πάντα αυθάδεις επιθετικές και αισθησιακές "γυναίκες" του προορίζονται για φθηνό μπανιστήρι και αφετέρου ότι τα περιοδικά δεν αποτελούν την επιτομή του λόγου και της εικόνας που προορίζονται για περισσότερες από μία αναγνώσεις.


Φωτογραφία: Helmut Newton/The Woman on Level 4 (Monte Carlo 2000) ©Helmut Newton Estate από την τρέχουσα έκθεση "Yellow Press" στο Helmut Newton Museum for Fotografie. 

Γερμανός στην καταγωγή αλλά ταυτόχρονα πολίτης του κόσμου. Αν παρατηρήσεις τις ιδιόχειρες ατζέντες, την αλληλογραφία (με τα μεγαλύτερα ονόματα των περιοδικών παγκοσμίως) και τα διαβατήριά του το καταλαβαίνεις εύκολα. Όσοι είναι λάτρεις της φωτογραφίας και του Περιοδικού Τύπου γνωρίζουν το όνομά του καλύτερα και από το δικό τους. Ο Newton με τα προκλητικά ερωτικά ασπρόμαυρα πορτρέτα του -και δεν ήταν μόνο φωτογράφος μόδας όπως συχνά αναφέρεται- στην ουσία απαθανάτισε όσα οι άλλοι δεν τολμούσαν. Αυτός ήταν και τρόπο τινά "είναι". Και οι άνθρωποι της μόδας, των περιοδικών και της φωτογραφίας γνωρίζουν καλά πως ο Newton θα κρατάει τις βάσεις της αισθητικής τους, αιωνίως. 

Bits n pieces
Ωραία έκπληξη, η γυναίκα του. Στο Μουσείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Newton τρέχει ταυτόχρονα και η έκθεση της Alice Springs, με τίτλο "the mep show". Διαφορετικό περιεχόμενο, άλλη προσέγγιση. Πορτρέτα διασήμων και ασήμων -ξεχωρίζουν αυτό της Audrey Hepburn το 1989 και αυτό της Arianna Huffington 1999- αλλά και σπουδαία καρέ που απαθανατίζουν τον αγαπημένο της. Πολύ καλή ευκαιρία για μια κυριολεκτική βουτιά στο έργο αυτού του ζευγαριού που όπως όλα δείχνουν ήταν φτιαγμένο από μοναδικής στόφας "υλικά". 

CURRENT EXHIBITION
Alice Springs: the mep show
Helmut Newton: yellow press
Mart Engelen: portraits

PERMANENT DISPLAY
Helmut Newton's private property

*Βερολίνο, Helmut Newton Fundation, Jebensstrasse 2, INFOΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© agave a damn
Designed by K. Athanasiadis